Asasi, Diploma, Matrik, Sijil, STPM?

Untuk memberikan cadangan, idea atau ingin menambah kekurangan atau kelebihan di dalam jadual di bawah ini, anda boleh berinteraksi bersama kami di FACEBOOK kami!




Korang boleh tengok jugak ranking universiti kite di taraf negara dan taraf dunia kat sini


Senarai Ranking Universiti Malaysia di Dunia


Dah tengok beza antara level pengajian ni, korang boleh usha 2 biasiswa kat bawah ni. Bukak lagi ni. Kalau lepas kelayakan korang, apply je. dapat x dapat nombor 2. yg penting dh cube. untung2 dapat, seronoklah korang.

bukak sampai februari 2015 ye. goodluck!



13 comments:

  1. Kau x ckp, kalau diploma blh pendekkan masa untuk degree. Kalau asasi nnti degree panjang.

    ReplyDelete
  2. Saya syorkan budak2 lening belajar stpm je....lebih mudah dan jimat masa....elakkan asasi sekiranya tak mampu score cgpa 3.9 ke atas. Sebab mulai tahun lepas lagi budak2 asasi kena bersaing dengan budak2 matrikulasi. Harus diingat subjek asasi adalah jauh lebih sukar dari matrikulasi. Justeru pada tahun lepas ramai budak asasi gagal melanjutkan pelajaran ke ipta.....

    ReplyDelete
  3. Better asasi than matriks because soalan, cara jawab semua lecturer provided but in matriks, soalan even cikgu yg ajar pun takleh guess apa yang akan masuk.. senang je skor asasi..

    ReplyDelete
  4. Stpm now cara penilaian sudah berbeza. Peperiksaan ikut semester macam di universiti. So tahap kesukaran tidak seperti dulu.. so pendapat saya STPM adalah salah satu pilihan yang perlu dimasukkan dalam senarai peluang melanjutkan pelajaran anda.

    ReplyDelete
  5. better diploma..
    klau gred xbagus pun,,
    bole gune sijil dip untuk mhon keje..

    n FYI,,
    kalau ade due calon untuk 1 tempat,,
    calon A, ade dip n ijazah,,
    calon B agi calon ade ijazah je (dari matriks/asasi)

    company mostly akan amik calon A..
    sbb calon A ade lebih praktikal experience(yg diajar smase diploma) banding dgn calon B..

    ReplyDelete
  6. Pandangan peribadi saya ialah tak kira yg mana pun pilihan anda yg penting kena set visi masadepan. Apa yg anak2 fikirkan adalah yg akan anak2 alami. Persepsi tntg sesuatu yg positif akan menjadi positif, percayalah. tak kira permulaan apa yg penting terus menambah usaha dan mencambah doa, kalau anak2 rasa dgn gred yg cemerlang, anak2 teruskan dgn asasi atau matrikulasi, pedulikan dgn pandangan org lain, sbg seorang yg bijak kena ada kecekalan utk mengejar impian.
    Jika rasa perlu bermula dr diploma, silakan, ramai pelajar lepasan diploma yg saya kenali telah berjaya mencapai kecemerlangan dlm program ijazah pertama, lebih matang dan lebih resourceful.
    Begitu juga lepasan STPM ramai yg berjaya.
    Apapun, dah sampai masanya anak2 semua utk mewujudkan sebuah jatidiri. Kenali diri dan keperluan keluarga, cari kelebihan dan kekurangan diri, lihat semua alternatif secara menyeluruh, ambil sedikit masa utk buat keputusan.
    Pada yg dpt keputusan cemerlang, ingatlah kita masih kekurangan sumber manusia dlm bidang2 sains dan matematik, keperluan juga masih kurang dlm bidang perubatan dan kejuruteraan. Isilah kekosongan2 ini dgn sepenuh tekad.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. boleh saya tanya kalau ipg taraf dia camna pulak

    ReplyDelete